Valptips
Tips till dig som vill få en hund som har förtroende för dig och som fungerar problemfritt tillsammans med dig och din familj i vardagen.
Hantering
Hanteringen av den lilla valpen är av största betydelse för hur lätt eller svårt du kommer att ha vid t.ex. kloklippning och veterinärbesök när hunden är vuxen. Så vänj valpen tidigt vid att sitta stilla i ditt knä, titta den i munnen och öronen, tova ut päls med fingrarna, klippa klorna, ta i tassarna osv.
Träna till en början på hantering när valpen är trött och avslappnad och inte när den är helt utvilad och sprallig!
Träna på något varje dag så förebygger du framtida problem och du får en hund som låter sig hanteras i alla situationer utan protester.
Om valpen morrar och/eller sprattlar när du lyfter upp den så vänta med att släppa ner den tills den är helt lugn igen, även om det tar en stund. Var vänlig och bestämd mot valpen så förstår den snabbt och lätt.
Händer ska enbart vara positiva för valpen!
Det är av dessa hunden får kel och smek men även lek och bus.
Det är med hjälp av kontakten, som du bygger upp tillsammans med din lilla valp, som du undviker alla problem i vardagen som kan uppstå!
En valp som är trygg och litar på sin ägare klarar även lite jobbiga situationer som t.ex. ett veterinärbesök eller en utställning kan innebära, där en för hunden helt okänd person kommer fram och ska känna på den. Om du uppträder lugnt och säkert så kommer valpen lättare att acceptera situationen den befinner sig i.
Koppelträning
Undvik att lära hunden dra i koppel genom att redan från början visa valpen hur man gör rätt.
Agera mot hunden som att den vore lös även när den har halsband och koppel på sig!
Den lilla valpen följer gärna efter dig när du går och passa på att belöna detta beteende med beröm och kanske en godisbit. Ha valpen lös så ofta som det är möjligt och då självklart bara när det är säkert för din valp. Kom ihåg att det är valpen som ska följa med dig ut på promenad och inte tvärt om.
Inkallning
Ropa endast på valpen när du är helt säker på att den kommer att komma till dig!
Ta chansen att ropa när du ser att den är på väg åt ditt håll och sätt dig ner och mys tillsammans en stund och res dig sedan upp och fortsätt promenaden med din lösa valp. Kopplar du valpen varje gång så kommer den till slut inte att komma fram till dig, utan den kommer att glatt skutta runt dig precis utom räckhåll. Låt alltid valpen komma ända fram till dig och gärna upp i din famn när du ropat på den. Försök aldrig fånga din valp! Det har motsatt effekt och valpen slutar att lita på dig. Lär den gärna att sitta nära dig när den ska kopplas och när den ska släppas lös. En godisbit att vänta på brukar även de minsta valparna förstå tämligen fort.
Avkoppling
En valp och unghund som har svårt att koppla av behöver ibland helt enkelt få lära sig detta.
En stressad hund mår inte bra oavsett vad som är orsaken!
Skall, pip, flåsande och även klåda kan vara sådana tecken på att hunden är stressad och behöver hjälp att hantera detta. Lär din hund tidigt att ligga bredvid dig när ni är och hälsar på hos bekanta, är ute på picknick, är på kurs osv. Det fungerar bäst om hunden redan kan detta kommando på hemmaplan. Ge hunden en trevlig och behaglig plats dit den ska gå för att koppla av. Den lilla valpen och unga hunden behöver visas vägen dit och lära sig att stanna kvar på anvisad plats. När hunden går upp så hämtar du lugnt tillbaka den och ger försiktigt beröm när den är kvar. Träna först korta stunder när du vet att hunden borde vara trött och öka efter hand på tiden. Du kan få hämta tillbaka din hund många gången i början, så ge inte upp. Ge detta kommando ett namn till din hund, t.ex. lägg dig, stanna, sov eller vad du tycker passar bäst.
Ensamträning
En vuxen hund klarar av att vara ensam max 4-5 timmar per dygn om den är rätt tränad. En valp ska inte vara ensam alls. Hunden räknas som vuxen när den är ca 1 1/2 år. Den behöver övas i att bli lämnad och från början endast mycket korta stunder då du stänger ytterdörren, stannar utanför och bara öppnar den igen.
Lämna endast hunden då den är lugn!
Om du tar en långpromenad och sedan direkt efteråt lämnar den uppvarvade hunden själv så är risken stor att den kommer att gå lös på allt du har hemma med tänderna, plus att den kommer att yla och störa dina grannar. Hundar är stora personligheter och har olika lätt eller svårt att klara ensamhet. En hund som alltid följer efter sin ägare har ofta lite svårare för att vara själv hemma. Tänk på att hunden inte alltid ska följa med t.ex. in på toaletten, i tvättstugan osv. utan ta dessa tillfällen till träning. Du gör inte någon hälsningsceremoni när du kommer tillbaka och uppträder likadant mot hunden när du kommer hem från jobbet etc.